Wednesday, September 14, 2005

Sommaren ar over, men har i Florens skiner fortfarande solen och temperaturen ar, pa svenska matt klassifierad, sommrig. Skillnaden kanner man i luften, det luktar skola, jobb, ny vaska och kollegieblock. Gubbarna sitter i solen istallet for i skuggan och uteserveringen pa vinbaren befolkas med en och annan inte sa soldyrkande italienare. Man kanner att arstiden borjar ga fran vitt till rott, vin alltsa.

Det ar sant att man kan dricka rott vin aven pa sommaren , men i en stad som Florens dar graderna stiger over 40 stracket kan det vara svart att halla temperaturen, om man inte gillar sommar-glogg utan russin fortsas. Denna sommarens vita viner har varit (i konsumtions ordning): Castello d'Ama, en Chardonnay med svag doft av barrique (ekfat) och frukt. Ett latt vin med smak. Pa andra plats kommer Pomino Bianco som ar en mix av Chardonnay e Pinot Bianco, latt, friskt men framforallt prisvart. Ett vin for fattiga studenter som inte vill forstora sina smaklokar. Pa tredje plats kommer en klassiker: Vernaccia di San Gimignano, men inte den vanliga lite mesiga sorten, men den som lagrats i barrique och darfor tagit smak av traet. Den luktar som min mormors kallare men smakar friskt, kyligt och ar nastan lite trogflytande. Dessa ar alla vita viner utan bubblor. Om man som jag alskar hur kolsyran skummar sig i munnen nar man dricker men anda inte vill spendera alla sina pengar pa ett vin fran Champagne har jag tipset for er! Det italienska svaret pa champagne ar Prosecco eller Spumante, de ar bada torra och vita. Medans Spumante ar lite mindre torrt och smakar nagot av honung och grona orter, sa ar Prosecco ett lite torrare och lite syrligare vin. Il Prosecco fran Valdobbiaddene, Col dei Salici ar mitt absoluta favorit apertivo vin. Battre an manga Champagner jag smakat. Sma, jattemanga bubblor som halkar ner i halsen som om dar vore en rutchkana. De studsar och svanger, har verkligen roligt. Smaken ar torr och frisk och passar utmarkt i Florens pressande sommarhetta.

For att komma tillbaka till den kommande hosten da jackan tas fram ur garderoben och man antligen kan anvanda de snygga stovlarna man kopte i Sverige i juli, da bubblorna fran Proseccon stillnar men lyckobubblorna man far av tanken pa alla roda viner man antligen kan dricka okar i rask takt. Som forsta och enda roda tips for denna gang vill jag ta ett prisvart och underbart gott vin. Le Volte av Ornellaia (som ocksa gor viner i 130 euros klassen). det ar ett ungt vin som lagrats i endast tva ar innan det tappats pa flaska. Druvmixen ar den samma som Ornellaia, ett vin som vunnit priser runt om i hela varlden. Den anda skillnade ar just ungdomen. Smak av roda mogna bar och syrliga violer.

Jag vet inte hur systembolagets sortiment ser ut, men om ni inte hittar de viner jag pratar om kanske ni skulle ta en svang forbi Florens, och Piazza Pitti och ta tre flugor i en small. Resa, vin och gubbar.

No comments: