Friday, September 29, 2006


Nu befinner jag mig i Alsace, Frankrikes nordostra vindistrikt dar de lite sotare vita vinerna har sitt hemland. Omradet ar belaget precis pa gransen till tyskland och har darfor en intressant blandkultur. Husen ar tyskt spetsiga med ladugards liknande bjalkar och manga byar och stader har tyska namn sasom Strasbourg (dar jag befinner mig), Mulhouse och Bergheim.

Pa grund av det nordliga laget och det lite kallare klimatet ar Alsace perfekt for att producera vita viner gjorda av vita druvor sasom: Muskat, Riesling och Gewurstraminer. De bla druvorna behover mer sol och den enda bla druvsorten som faktiskt kan overleva har ar Pinot Noir. For att skydda druvorna fran kylan binder man upp vinrankorna hogre over jorden an i de sydliga trakterna.

I gar smakade just ett Pinot Noir fran Alsace med det fantasifulla namnet: "Vin d'Alsace Pinot Noir 2003". Ett enkelt torrt vin med syrlig smak av roda vinbar. Ett bra matvin som aven passar till lite tyngre matratter sasom tex det tyska koket eller varfor inte en "Choucroute Alsacienne", surkal med flask korv, en specialitet fran Alsace.

No comments: